ekonomi skilsmässa

Skilsmässa är knappast något man vill gå och tänka på när man precis har gift sig. Tvärtom är det nog det sista man tänker på just då, men faktum är att det ur ett ekonomiskt perspektiv kan vara en mycket god idé att vara förberedd på det värsta redan från början – även om det kan kännas väldigt långt bort idag.

En del av de som gifter sig skriver äktenskapsförord, vilket innebär att man redan på förhand skriver in vad som inte ska tillfalla den andra parten vid en eventuell skilsmässa. Många gör det dock inte, och om tillgångarna i äktenskapet är ojämnt fördelade delas tillgångarna rakt av om äktenskapsförord saknas.

Om det finns barn med i bilden är det många gånger en av parterna som tagit ut väsentligt längre föräldrapenning än den andre. Detta kan leda till lägre pension och missade löneökningar på jobbet, vilket riskerar att slå hårt för den personen om ni skiljer er. En god idé är därför att sätta upp ett månatligt sparande till den parten som går miste om dessa ekonomiska fördelar på grund av föräldraledighet som denne kan nyttja om ni skulle gå skilda vägar i framtiden.

Sparandet måste dock sättas upp som enskild egendom. Om inte kommer även detta att delas rakt av vid en eventuell skilsmässa.

Varning för tvist

Det är lätt att tänka att ”sånt där behöver inte vi tänka på, vi kommer vara goda vänner om vi nu skulle skilja oss”. Sanningen är dock att många skilsmässor lätt blir infekterade – kanske är det bara den ena parten som vill skiljas, eller kanske någon har varit otrogen. Sådana saker kan få en tidigare kärleksfull relation att svänga snabbt, och det som tidigare var solklart som vardera parts enskilda egendom är nu något som istället blivit föremål för en tvist, eftersom bägge vill ha del av saken.

Även om det känns trist och jobbigt att tänka på att en skilsmässa skulle kunna ske är det ändå klokt att åtminstone ha den ekonomiska aspekten av en skilsmässa någonstans i bakhuvudet. Därmed slipper du några bittra överraskningar om den oönskade dagen ändå skulle komma.